2016. március 30., szerda

Kardamommal: Rácsos almás pite

Forrón mézzel lecsurgatva maga az álom, valaki egy gombóc bourbon vaníliás fagyira esküszik. Egy kis tejet kortyolgatva bebújva a bolyhos takaró alá. Egy kedvenc, rongyosra olvasott regénnyel. Kell ennél több?
Eltér a hagyományos, talán nevezhetjük magyar almás pitétől, melyet nagymamáink gyúrtak be azokon a vasárnap délelőttökön. Ízre persze alma és egy csipetnyi kardamom, de a tésztája lágyabb és markánsabb, nálam ez a tuti befutó piték terén!

Rácsos almás pite (25cm pite formához vagy 6 db kicsihez)
Tésztához:
*600gr liszt
*1 tk. só
*2,5 ek. kristály cukor
*220gr vaj, megolvasztva +a forma kikenéséhez
*kb. 10ek. nagyon hideg víz
*1,5 tk. kókuszecet vagy almaborecet (a kókuszecettől a tészta lágyabb és omlósabb)

1, A lisztet, a sót és a cukrot egy nagyobb tálban keverd össze. Öntsd hozzá az olvasztott vajat, laza mozdulatokkal morzsold össze a szárazat a folyékonnyal. Ha mindez kész adj hozzá kókuszecetet, végül a jeges vízzel gyúrd addig, míg a massza nyújtható állapotba kerül és nem ragad vagy morzsolódik szét. Vajazz ki egy 25cm átmérőjű (ha van kivehető aljú) pite formát. Vágd ketté a tésztát és kettő, egyenlő tömegű cipót formázz a tésztából majd dobd be lefóliázva a hűtőbe, amíg a töltelék készül.
2, Ha elkészült a töltelék, az egy cipót a pite formád nagyságára nyújtsd ki, óvatosan helyezd be, a túllógó részeket nyújtófával távolítsd el, majd mehet bele a töltelék, kb a forma 3/4-ig.

Ha sietőben vagy egyszerűen csak nyújtsd ki a maradék tésztát és helyezd a tetejére. A pite oldalát egy villával tapaszd össze és tetszőlegesen szurkáld be a tetejét.
Ha pedig a kihívást választod, jöhet a rácsozás. A lényege csupán annyi, hogy egyenlő vagy akár különböző vastagságú (Rád bízom) csíkokat metsz ki pizzavágóval a tésztából és helyezd rá a pitére. A vele ellentétes sor behelyezésénél pedig minden második csíkot kell visszahajtani aztán vissza és vissza az elejére. Elsőre nehézkésnek tűnhet, de gyerekjáték.
...és nyújtás közben egyszer csak micimackó

A tetejét kend meg felvert tojással, ami egy pár csepp tej is került majd szórd bourbon vaníliás cukorral vagy szimpla kristálycukorral(sajnos én kifelejtettem ezt a kis luxust) A sütőbe helyezés előtt fedd le alufóliával (a gyors megégést akadályozza meg)
3, Melegítsd elő a sütőt 220°Cra, told be a pitét 15pre. Ezután csökkentsd a hőfokot 200°C, ekkor már fóliamentesen hagyva a pite tetejét. Kb. 50pig süsd vagy amíg a teteje aranybarnára sül.
Töltelékhez:
*700gr alma (kb 5 közepes)
*160gr kristálycukor
*3 ek. olvasztott vaj
*csipet só
*50gr liszt
*2 tk. őrölt fahéj
*1 tk. őrölt szerecsendió
*1 tk őrölt kardamom
1, Az almákat hámozd meg majd vékony szeletekre vágd fel, egy nagyobb tálba dobáld össze a hozzávalókkal és kész is.


                               

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése